13 цікавих фактів про каву

13 цікавих фактів про каву

1, Кава ще ніколи не була настільки популярною.

Хтось не може жити без чашки чорної кави зранку, дехто полюбляє випити еспресо після обіду, хтось віддає перевагу філіжанці капучино або фрапе під час робочої перерви. Але одне точно - так багато кави у світі ще не пили.

У 1991 році споживання кави у світі становило 90 мільйонів 60-ти кілограмових мішків, за даними Міжнародної організації з кави (ICO). Цього року прогнозується, що споживання сягне понад 160 мільйонів мішків.

2. Кава, насправді, - це вишня

Зерна, з яких ви робите каву - це насправді обсмажені насінини з фрукта, який називають кавова вишня. Якщо таку вишеньку розкусити, всередині ви знайдете дві сплюснуті кісточки-насінини.

Близько 5% світової кави, згідно з даними Національної кавової асоціації США, містять овальне зерно, яке називають "піберрі"-англійською peaberry, "горохова ягода", оскільки ззовні насінина схожа на горошину. Іспанською такі зерна називають "караколільо" ("маленький равлик").

Такі зернини сортують вручну і дуже цінують за більш витончений та міцніший аромат.

3. Дехто споживає каву як їжу.

Люди століттями п'ють каву, але дехто більше полюбляє її їсти

Деякі компанії також використовують залишки кавової ягоди для виготовлення борошна. Із нього роблять тістечка, хліб, шоколад, соуси та в інші продукти.

Проте вони не завжди смакують як кава: залежно від виду, відчуватимуться квіткові, цитрусові або фруктові нотки.

4.Чи корисна кава для здоров'я?

Кава багата на антиоксиданти, які оберігають наші клітини від токсинів, хімікатів та запалення.
Раніше цього року дослідження, результати якого опублікували в журналі Annals of Internal Medicine,
засвідчило, що споживання до трьох чашок кави на день знижує ризик смерті з кількох ключових причин, зокрема від серцевих захворювань.
Дослідники спостерігали за більш ніж 500 000 людьми в десяти європейських країнах протягом 16 років.
Інші дослідження вивчали, чи може кава знизити ризик розвитку діабету другого типу та боротися з нейродегенеративними захворюваннями, як от деменція та хвороба Альцгеймера.
Але в цих галузях потрібні подальші дослідження.
Від кави більше користі.
Вміст кофеїну в каві також допомагає людям збільшити рівень енергії і покращити спортивні результати.


5. Два основні види кавових зерен.

Існує два види кавових зерен:

Арабіка;

Робуста.


Арабіка походить від оригінальних кавових рослин, які відкрили в Ефіопії. Кущі арабіки походять з ефіопських рослин.
З плодів цих кущів виготовляють витончену, м'яку, ароматну каву, яка є дорожчою і становить приблизно 70% усього світового виробництва.

Робусту
часто використовують у кавових сумішах та розчинній каві. Робуста має дещо гіркіший присмак і вдвічі більший вміст кофеїну.
Ці зерна здебільшого використовують у сумішах (блендах) та для розчинної кави.
Їх вирощують в Центральній та Західній Африці, деяких регіонах Південно-Східної Азії, зокрема в Індонезії та В'єтнамі, а також у Бразилії.


6. Де найбільше кави у світі?

Кава зростає у понад 50 країнах, які розташовані в зоні, що називається Зерновим поясом, між Тропіком Козорога та Тропіком Рака.
Цей пояс простягається від сходу Мексики до Папуа Нової Гвінеї. Ось найбільші виробники кави:
НАЙБІЛЬШІ ВИРОБНИКИ КАВИ У СВІТІ - 2018 (прогноз)        
Країна     Виробництво (мільйонів мішків)     % світового виробництва
Бразилія     58     36%
В'єтнам     30     18%
Колумбія     14     9%
Індонезія     12     8%
Гондурас     8,3     5%
Ефіопія     7,7     5%

Бразилія, В'єтнам та Колумбія також є найбільшими експортерами.
Їх вирощують в Центральній та Західній Африці, деяких регіонах Південно-Східної Азії, зокрема в Індонезії та В'єтнамі, а також у Бразилії.


7. Кава в помірних кількостях.

Кофеїн є стимулятором, він може становити ризик, якщо вживати його в надмірній кількості.
Вагітним краще обмежити споживання кофеїну, оскільки цю речовину пов'язують з низькою вагою новонароджених, а іноді й з викиднями.
Британська служба охорони здоров'я рекомендує вагітним жінкам вживати не більше 200 міліграмів кофеїну на день.
Це трохи більше чашки фільтр-кави або дві чашки розчинної.


8. Найбільше кави вживають у Скандинавії.
У скандинавських країнах п'ють більше кави, ніж у будь-якому іншому регіоні.
За даними Міжнародної організації з кави, найбільше кави споживають у Фінляндії.
Кожен мешканець цієї країни споживає в середньому 12 кг кави щороку.

Далі в переліку йдуть Норвегія (9,9 кг на душу населення), Ісландія (9 кг), Данія (8,7 кг) та Швеція (8,2 кг).

Італійці, які зробили каву невіддільною складовою "дольче віта", споживають 5,9 кг кави на душу населення щороку.


9. Кава проти чаю: хто кого?

Який напій популярніший - кава або чай? Британська кавова асоціація стверджує, що кава - "найпопулярніший напій у світі".
У світі щодня споживають близько двох мільярдів чашок кави. Але не все так просто.
Виробництво кави більше ніж чаю за вагою - але щоб зробити чашку кави потрібно більше сировини, ніж для чашки чаю

У двох найбільш густонаселених країнах світу - Китаї та Індії - переважно п'ють чай.
Кава переважає в Північній та Південній Америці та континентальній Європі, а чаю віддають перевагу на більшій частині Азії та в країнах колишнього Радянського Союзу.
Вчені у Великій Британії намагалися визначити переможця цього суперництва у статті у виданні GeoJournalу 2006 році.

Вони зазначили, що порівнювати слід за літрами, оскільки хоча у світі щороку
за вагою вживають приблизно на 80% більше кави, ніж чаю, на одну чашку потрібно лише два грами чаю, але десять грамів кави.
На основі таких математичних розрахунків вони зробили висновок: "На одну чашку кави випивають три чашки чаю".


10. Ви теж можете приготувати ідеальну чашку кави.

Ось поради, як приготувати ідеальну чашку каву вдома, за рекомендаціями від Національної кавової асоціації США:
Ваша ідеальна кава вразить будь-яких гостей.
Переконайтеся в тому, що ваше обладнання очищене від старих залишків кави, адже вони можуть зробити ваш напій гірким та неприємним на смак.
Оберіть свої улюблені зерна. Арабіка чи робуста? Суміш або моносорт? Легкого чи темного обсмаження?
Свіжість важлива: намагайтеся молоти каву якомога ближче до часу її приготування.
Переконайтеся в тому, що помел кави відповідає вашому методу її приготування - кава-машина, фільтр, заварювання і т. д.
Використовуйте фільтровану або бутельовану воду. Не перегрівайте її: температура води має становити 90-95 градусів за Цельсієм,
коли вона виливається на ваші зерна.
Тривалість часу, протягом якого змелена кава має контактувати з водою, залежить від методу, який ви використовуєте.
Для еспресо це може становити близько 30 секунд, а для кави холодного заварювання - цілу ніч.


11. Українські любителі кави.
У Львові встановлено пам'ятник українському шляхтичу Юрію-Францу Кульчицькому, якого вважають автором рецепту «віденської кави».
Кульчицький зображений в козацькому строї, з кавовими атрибутами і мішками кави.
Саме Кульчицький відкрив одну з перших кав'ярень у Відні і вважається одним з перших хто поширював цей напій у Центрально-Східній Європі.
Згідно з популярною легендою Кульчицький — це людина, яка навчила Європу пити каву.


12. Аромат кави.
Без свого аромату кава має тільки гіркий або кислий присмак через органічні кислоти які входять до її складу.
Без запаху кава втрачає свій насичений смак. У вас є можливість перевірити це самостійно, просто затисніть ніс, коли питимете наступний ковток кави.

13. Ви і кава.
Якщо ваша ранкова рутина починається з чашки кави, ви просто не можете почати працювати або банально прокинутись без цього запашного напою,
вітаємо вас у лавах кавоманів яких у світі понад 50%.
Кава є одним з найбільш вживаних напоїв на Землі.



Коментарів