Чайна церемонія - справжній ретуал. Японці вміють дивувати.
Чайна церемонія - справжній ретуал. Японці вміють дивувати.

Чайна церемонія - справжній ретуал. Японці вміють дивувати.

Японське чаювання – це не просто традиція, це цілий ритуал, який люди осягають багато років у спеціальних школах.
Сенс японського чаювання полягає, головним чином, не в дегустації напою – це більше схоже на медитацію і спробу віднайти гармонію не лише у собі, а й з іншими людьми.
Церемонія по суті є формальною зустріччю майстра і його гостей не тільки для розпивання чаю, а й світської бесіди та відпочинку.
Церемонію не можна проводити в звичайному будинку – дійство має розгортатися в особливому будиночку для чаювання, який називається тяшіцу.
Тяшіцу втілює основу чайної церемонії – природність і простоту, тому ці будиночки складаються зазвичай з однієї кімнати з декількома вікнами, простими глиняними стінами і бронзовим вогнищем.
Посуд, який використовують під час ритуалу, також відрізняється простотою: прості керамічні чаші, потемнілий мідний чайник, ящик для заварки, бамбукові ложки.

Сама церемонія чаювання відбувається в кілька етапів: спочатку гості збираються і готуються до ритуалу, проходячи кам’яною доріжкою через чайний сад до чайного будиночка.
На шляху до тяшіцу гості споглядають химерні камені і рослини і налаштовуються на особливий лад.
Після цього гості вмиваються і переступають через поріг будиночка (тяшіцу), попередньо знявши взуття.
Господар, слідує за гостями, пригощає своїх відвідувачів легкими і красивими закусками,
після чого гості знову полишають будиночок, щоб трішки прогулятися і підготуватися до найважливішого елементу церемонії.
Згодом усі повертаються і тоді починається заварювання зеленого чаю.
Після довгого ритуального приготування гості нарешті п’ютьчай, розмовляючи з господарем про прекрасне: про красу квіткової композиції, вислови, написані на спеціальному сувої, про чашу з чаєм і, врешті, про сам чаї.

Весь цей ритуал як ніщо інше відображає японський характер і ставлення до життя.

Коментарів